בין החוץ לפנים: התבוננות ביצירתה של תמר אור
עבודותיה של תמר אור ממקדות את המבט פנימה. כמו זום אין במצלמה הן מבקשות להתקרב יותר ויותר, לרדת ברזולוציה ולחדור. מושא ההתבוננות הוא פני שטח, כמו קריאה בכף יד, מנסה אור ללמוד אותם לעומק ולהצביע באמצעותם על תהליכים פנימיים ונפשיים.
העיסוק בגוף מגולם באמצעות המעטפת שלו, היא העור. התערוכה כוללת מיני גופים לא מזוהים הבנויים מקליפתם, כולם מרוקנים מתוכן ורק חיצוניותם נותרה כנשל ושריד לקיומם. היסוד האורגני שולט בהם, בין אם אלו קונכיות, שקיקים או תאי גידול, בכולם בולט הטיפול האפידרמי, לעיתים רירי ורטוב ולעיתים סדוק ויבש. אור מפעילה עליהם פרקטיקות שונות ומנוגדות, מצד אחד פעולות של דקירה, חירור, חיתוך ופתיחה כפויה באמצעות סוגי סיכות וקרסים ומצד שני פעולות של איחוי, הדבקה, תפירה במחט, ותיקון. "הדיבור" החוזר ונשנה דרך שפת העור נתפש כעיסוק תרפויטי, כאמצעי לעיבוד וריפוי ונקשר למושג "אני-עור" של הפסיכואנליטיקאי הצרפתי דידייה אנזייה (Anzieu) המבקש לראות בעור כייצוג המטאפורי של ה"אני" והנפש, "כשם שלעור פונקציה של החזקת השלד והשרירים, כך גם ל"אני–עור" פונקציה של החזקת חיי הנפש". העור משמש לפיו כמערך הגנה של הפרט ואמצעי לתקשורת עם הסביבה והזולת הנושא תפקידים של הכלה וחיץ בין פנים לחוץ. באופן זה משקפים פני השטח המטופלים והמצולקים של הגופים בתערוכה, על החריצים והחתכים שבהם, הנקבוביות, הקרעים והתפרים, זירת דיאלוג מורכב בין פנים וחוץ.
עבודת המיצב קליפות מורכבת מאינספור גופים רוטטים ומזמזמים, המונחים על גבי שולחן עם עמדות צפייה של מנורה וזכוכית מגדלת. הם נדמים ליצורים חיים על סף בקיעה, כמו כוורת רוחשת או מערכת אורגנית בעלת מנגנון תקשורתי פנימי משלה וטווח תזוזה מוגבל. לצידם, על הקירות, תלויים דפי מעקב אחר כל קליפה וקליפה. כמו בקליניקה או סביבות גידול דוגמת בית ילדים מנהלת האמנית יומן בו היא רושמת ומתעדת באופן פרטני את השינויים והטיפולים החלים על כל קליפה: אם היה צורך בתפירה, שיוף, הוספת שכבות, עירוי, ניקוי ועוד. פעולותיה של אור מבקשות לחזק את הגופים בעוד ועוד שכבות הגנתיות ומתקשרות לשני מושגים מעולם הפסיכולוגיה: "מגן גרייה" ו"עור משני". הראשון, שנטבע על ידי פרויד, מתייחס למנגנון פסיכו-פיסיולוגי בדבר יכולת ההגנה והסינון של האדם מפני עצמת ועודף גירויים חיצוניים ופנימיים. המונח השני נטבע על ידי אסתר ביק, נוגע ליכולת לפתח מערכת הגנה חלופית במקרים בהם נכשלה פונקציית ההחזקה הנפשית הראשונית.
אלמנט משמעותי נוסף בתערוכה הוא האור שדרך שימוש בחיישנים מתפקד כיישות דינמית בחלל. האור, העולה ויורד לסירוגין, מייצר מעין מנגנון השהייה והתראה, הוא מפעיל את האובייקטים ,ומנסה להחיותם. לצד פעולות "ההחייאה" שמפעילה אור היא מצביעה שוב ושוב על כשלי הגוף, על הסיזיפיות וחוסר התואָם ביכולות הוויסות שלו. בכל העבודות בולט היסוד של אי-תפקוד, גוף פגום, מיכל שאינו מצליח לממש עצמו כהלכה. כך למשל העבודה וחוזר חלילה מתארת מערכת סמביוטית שלא מצליחה לאזן ולהכיל את עצמה והעבודה קונכיות היא בית גידול אשר אינו מצליח לשמור על תוכנו. גם רישומי התיקים מדגישים את אותה סיטואציה של חוסר מימוש ופונקציונאליות לקויה.
האינטנסיביות הגופנית חוזרת בתערוכה שוב ושוב, נוגעת בעור החשוף, ברקמות ובקרומים, במעטפת החיצונית – כולם מיני סוגים של ממברנות שבריריות המבקשות להכיל ולהעביר. החומריות וצבעוניות האובייקטים תורמים גם הם לאספקט הגופני-בשרני המאזכר הפרשות ודימומים. אור עובדת עם פולימרים ויוצקת אותם לתבניות המייצרות יריעות דקות ושקופות עליהן היא זורה אבקות חמצון. תהליך החמצון האורגני, גווני הגוף והטיפול הידני-עמלני שמחורר, דוקר ותופר מגבירים את תחושת הדופק הפועם ומפרפר תחת השכבות. כך נוצר חיבור בין גוף, רגש ונפש, בין התבוננות על החוץ המגלה את הפנים ולהיפך.
תודה גדולה למיכל היימן על הליווי לאורך השנים והייעוץ התוכני והאמנותי לתערוכה זו.
לאילן גנדלמן על הייעוץ והתמיכה הטכנית. לענת פלגי ולאיילת אור כהן.
תמר אור (ילידת 1975, קיבוץ גדות) בוגרת תואר ראשון בלימודי עיצוב חלל, אור ותלבושות (אוניברסיטת תל אביב) ותואר שני בעיצוב תאורה (Rose Bruford College, לונדון). הציגה עבודות מיצב בארץ ובעולם בהן פסטיבל ניסוי כלים בעכו, ופסטיבל מימוס בצרפת. השתתפה בתערוכות קבוצתיות בבית האמנים בירושלים, גלריית עין שמר, גלריית הראל ועוד. תמר עוסקת בעיצוב אובייקטים ואור עבור הפקות מחול ותאטרון בארץ ובעולם.
Tamar Orr- Secondary Skin
Curator: Iris Mendel
The works of Tamar Orr focus the gaze inward. Like a camera zoom they ask to get closer and closer, to scale back the resolution and dive in. The observable object is like a hand to a palm reader: she studies it deeply and through it points to internal and mental processes. Her interest in the body is explored in her works through its exterior: the skin. The exhibition includes many unidentifiable bodies built of their shells. Emptied of content, only the exoskeleton remains as an expelled remnant of their existence. The organic element is prevalent, whether these are shells, sacks, or tumor cells. Orr applies differing and contradicting practices onto them. On the one hand actions of pricking, piercing, cutting and forcing open using pins and hooks, and on the other hand actions of deflection, gluing, sewing and mending.
Orr works with polymers and molds them to produce thin, transparent sheets onto which she sprinkles bleaching powders. The biological oxidation process, the coloring in flesh-colors and the laborious manual treatment evoke a sense of pulse and signs of life. Strengthening these bodies with more and more protective layers is related to two terms from psychology: protective skins and secondary skin. The first, coined by Freud, refers to a psycho-physiological mechanism of man’s ability to protect and filter intensive, overwhelming and excess external and internal stimuli. The second term, coined by Esther Bick, discusses the ability to develop a secondary defense mechanism for cases in which the initial mental functioning has failed. Orr points in her work on malfunctions of the body, on the laboriousness and incoordination in its regulatory capabilities. All the works underscore the element of dysfunction, deformity, a vessel that doesn’t manage to properly realize itself.
Tamar Orr (born 1975, Kibbutz Gadot) holds a BA in Stage, Lighting and Costume Design (Tel Aviv University) and an MA in Lighting Design (Rose Bruford College, London). She exhibited installations in Israel and around the globe, namely in Nisui Kelim festival in Akko and Mimus festival in France. She participated in group shows in the Artists’ House in Jerusalem, Ein Shemer gallery, Har-El gallery and many more. Tamar works in lighting and object design for major stage and theatrical productions in Israel and worldwide.