top of page

Chapter One | תום שפה

 Omri Danino   | עומרי דנינו

 Curator: Noga Or Yam | אוצרת: נגה אור ים  

 

הגריד השפתי והאות העברית הם שני המוטיבים העיקריים דרכם מתבונן דנינו על המתח שבין טקסט כמוסר מידע לתפקידו כמרחב אסתטי. בסיס המהלך הוא סקיצה לשיר ״קדיש-יתום-שפה״ מתוך ספר  ביכוריו של דנינו ״כל היקר שומט״ (בעריכת ענת זכריה, הוצאת הבה לאור). בחלל מופיעים ארבעה משטחים ארוגים ידנית ורישומי טקסט, כאשר הקדיש משמש נקודת מוצא תמטית, טקסטואלית ואסתטית. 

נוסח התפילה היהודית הנודעת מהווה מערכת חוקים בארמית-בבליתכש, במאות ה-12-13 פשט המנהג לקרוא קדיש על מת. פירוקו והרכבתו מחדש של הקדיש קוראת תיגר על מערכת החוקים הקיימת, תוך שימור חלקים במבנה המקורי. על ידי שמירה על מספר המילים והניקוד לצד שיבוצן של אותיות באופן רנדומלי, נותר המצלול המוכר, בעוד התוכן מתחדש.

המשטחים הארוגים מאזכרים את השלבים האוניברסליים ברכישת שפה והתפתחותה, אשר מתקיימים באופן דומה אצל ילדים ברחבי העולם בשנים הראשונות לחייהם. 

עבודה זו היא הזמנה לבחינה מחודשת של תהליך המשמוע שנקבע על ידי חוקי השפה. הזמנה לתשומת לב למתח שבין תפקיד הטקסט כיחידה אינפורמטיבית לבין הופעתו האסתטית, ובין המילולי למטא-מילולי. פעולת הפירוק מותירה חלל חופשי, בו ניתן לאתר עקבות של נוכחות והיעדר, המאירים את קיומה הנזיל של מערכת החוקים השפתית ומזמנות אפשרויות פעולה על ומתוך הגריד.

 

עומרי דנינו הוא משורר ואמן פלסטי תום-שפה היא תערוכת היחיד הראשונה שלו.

bottom of page