top of page

  אינטליגנציה חומרית: מחקר גישוש | Material Intelligence: Exploratory Research

תערוכה קבוצתית  |   Group Exhibition

   אוצרים: יאיר ברק ושירה שובל  | Curators: Yair Barak and Shira Shoval

 

משתתפים: דבורה מורג, תמר אור,  חן פלמנבאום,  ענבל כהן חמו, יובל חי,  יפעת זיו

 

בשיתוף עם: אלעד יציקות, סריגי פילטקס, רקמת שפרה ויציקות ג'וני

בראשית שנות ה-60 הוקם בגבול הדרומי של העיר תל-אביב, אזור תעשיה בשם קרית המלאכה. קומפלקס אדריכלי מודרניסטי אשר אכלס בשעתו מאות בתי מלאכה: נגריות, בתי יציקה, מפעלי טקסטיל, מסגריות ועוד. 60 שנה מאוחר יותר – המתחם הפך למוקד של אמנות עכשווית, עשרות גלריות ומאות חללי סטודיו – מתקיימים לצד בתי המלאכה המסורתיים.

התערוכה אינטליגנציה חומרית: מחקר גישוש – היא שיתוף פעולה ייחודי וראשוני של ת״א תרבות קרית המלאכה ועמותת מקום לאמנות. התערוכה מציגה עבודות של 6 אמנים אשר עבדו במהלך החודשים האחרונים בצמוד ל-4 בתי מלאכה ותיקים בקרית המלאכה. התערוכה מבקשת לחקור את הקשרים וההקשרים הטמונים בדיאלוג שבין אמנים לבעלי מלאכה, את המסורת האמנותית לצד זו האומנותית. התערוכה מציגה עבודות במגוון מדיות (פיסול, צילום וסאונד) ומציעה אפשרות לחשיבה מחדש ואף ערעור על הסדרים המוכרים והקאנוניים שבין Art ל Craft. העבודות עושות שימוש ביכולת החשיבה הקונספטואלית של קבוצת האמנים וביכולות החשיבה האופרטיבית והיצירתית של בעלי המלאכה. השותפויות שנולדו במהלך חודשי העבודה הפכו לנקודת מפגש מרתקת ופוריה עבור השותפים בפרויקט. 

 

דבורה מורג מציגה את ימין, שמאל, ימין - מיצב פיסולי עשוי מיציקות של 5 זוגות של כפות ידיים, (המבוססות על ידיו של חיים אלוני, הבעלים של רקמת שפרה),  חולצות גברים מכופתרות ומערך רקמות וטלאים. העבודה  של מורג מנכיחה את נוכחותו הגופנית של חיים ואת האופן בו גופו מתלכד עם המכונה (מורג מציינת את הבלט בכפות ידיו של חיים לאחר שנים של לחיצות). הסמלים הרקומים, שנאספו מתוך מחסן בית המלאכה של רקמת שפרה, משתלבים בתלאים ובעבודות הרקמה באופן אינטואיטיבי, חסר שיטה או הגיון.  

תמר אור צללה לתוך ספריית הדוגמאות של סריגי פילטקס ויצרה 2 אובייקטים פיסוליים, קינטיים, המשלבים טקסטיל סרוג ומנועים מבוססי ארדואינו, במטרה לבדוק כיצד ניתן להכניס תנועה לתוך המבנה הסרוג. האובייקטים מבוססים על מידות גופה ומייצרים הפשטה כמעט סוריאליסטית של כתף ולב. 

חן פלמנבאום  יצר מערך ממונע של ״רוזטות״ אקלקטיות, דאדאיסטיות, המבוססות תבניות יציקה עגולות. המערך המוצג על הקיר הופך למנגנון חשוף, פוטוריסטי, המונע באמצעות מערכת מנועים שמזכירה מנגנון שעון עצום. הדימויים החדשים שנוצרו משלבים דגמים מוכרים מתוך הארכיון של מפעל אלעד יציקות יחד עם התערבות ידנית ו"שיבוש" התבנית המקורית.

ענבל כהן חמו יצרה ״אבנים מאבנים״. קונגלומרטים אשר נוצרו מאבני שיוף (המשמשות את בתי היציקה אלעד יציקות ויציקות ג'וני) ויציקת אפוקסי. תהליך השחיקה במכונות ה"טרומל" התעשייתיות במפעל, אותו העבירה את האבנים היצוקות,  מתחקה אחר תהליכים דומים המתקיימים בטבע. התצוגה, על גבי שולחן מאורך, כאשר הגופים נחים על גבי פדסטלים זעירים - מאזכרת תצוגת מוזיאונים גיאולוגיים ומקבץ האבנים - הופך למושבת פטריות. 

הצילומים ועבודות הוידאו של יובל חי נוצרו בארבעת בתי המלאכה המשתתפים בפרויקט ויוצרים מעין דיוקן אינטימי וחושני של המערכות האנושיות והמכניות המרכיבות את המפעלים הקטנים ואת התמורות שחלו בהם בתקופת המלחמה. עבודת טפט גדולה משחזרת, באמצעות מונטאז׳ המורכב מ-12 תצלומים, את חזית המדפים בבית המלאכה לרקמה (שפרה) והופך בחלל מדימוי לאובייקט כמעט אדריכלי.

 יפעת זיו ביצעה במהלך החודשים האחרונים הקלטות רגישות שונות בבתי המלאכה והלחינה באמצעותן 4 דיוקנאות סאונד של בתי המלאכה. ההקשבה לחומרים, למכונות ולתנועה שלהם במפעל, כמו כן לג'סטות של בעלי המלאכה עצמם, מאפשרים ביקור חטוף ברצפת הייצור. העבודה מושמעת באמצעות 4 זוגות של אוזניות המאפשרות האזנה קשובה ודרוכה ויוצרת הדהוד קולי לדימויים שיצר יובל חי ומוצגים ממש מולן.
 

 

תערוכה זו היא המשך של פרויקט תא מלאכה, מהלך מחקרי מתמשך באוצרותה של שירה שובל,  המבקש למפות, להאיר ולהנגיש את הידע החומרי-טכנולוגי בקריית המלאכה כיום.


 

התערוכה תלווה בתכנית אירועים: 

2.3 שבת | 12:00 | שיח גלריה בהשתתפות האוצרים והאמנים

7.3 חמישי | 10:30 | סיור בתי מלאכה עם שירה שובל  + מפגש בתערוכה  (בהרשמה מראש) 

16.3 שבת | 10:00, 11:00, 12:00 | פעילות משפחות בתערוכה עם חן פלמנבאום ושירה שובל (בהרשמה מראש)

23.3 שבת | 12:00 | אירוע נעילה: מופע סאונד של יפעת זיו 

 

התערוכה בתמיכת קרן יהושע רבינוביץ' 

unnamed.png
bottom of page